Circul contemporan

Circul contemporan este un circ fără animale și clowni clasici, este un domeniu nou care combină tehnică de circ cu alte forme de artă, precum dans, teatru, arte vizuale, marionete, arte marțiale, sporturi extreme etc. Este practicat atât ca artă performativă, cât și ca sport.

Tehnicile de circ se împart în trei mari categorii de activități, fiecare cu subcategoriile și instrumentele specifice:

Jonglerie directă

mingi, măciuci, cercuri, pălării, cigar box

Jonglerie indirectă

diabolo, flowerstick, farfurii

Jonglerie de contact

minge de contact, staff

Flowarts

poi, staff, buugeng, hula hoop, club swinging

Echilibru pe obiecte

monociclu, rola bola, bilă, pedalete, picioroange, scară

Echilibru uman

acrobalance, piramide umane

Acrobație aerială

trapez, aerial silk, aerial hoop, chinese pole

Acrobație la sol

cyr wheel, german wheel, trambulină, cablu, slackline

În căutarea unei definiții

La granița dintre teatru și dans, dintre tradiție și invenție, găsim ceva nou – circul contemporan – o formă de artă hibridă, fără frontiere.

Circul contemporan are tot ce este vechi: zbor, cădere, grație, risc, transpirație, răni, frumusețe și momente de frică absolută. Are realitatea întâlnirii dintre viață și moarte, secundele în care timpul se scurge încet și are adesea, dacă nu întotdeauna, virtuozitatea diavolului. Mai presus de toate, are calitatea imprevizibilului. ” – Crying Out Loud

Le mulțumim celor de la Crying Out Loud pentru acest video care încearcă să găsească definiția circului contemporan.

Beneficiile practicării circului ca sport

Practicarea artelor circului ne dezvoltă pe diverse planuri:

Pe plan fizic:

• dezvoltarea motricității și a coordonării;
• dezvoltare fizică armonioasă;
• abilități senzorimotorii, precum: conștientizarea posturii, simțul tactil și echilibrul;

Pe plan cognitiv (intelectual):

• dezvoltarea concentrării, prin focalizarea intensă a atenției asupra unui singur lucru;
• dezvoltarea capacității de rezolvare a problemelor și a orientării în spațiu;
• dezvoltarea creativității și a imaginației prin jocuri specifice, legate de jonglerie;
• creșterea materiei cenușii din creier (studiu efectuat în 2004 la Universitatea din Regensburg, Germania și reluat în 2019 de University of Oxford);
• s-a observat îmbunătățirea caligrafiei la copiii care au participat la ateliere de jonglerie pe parcursul anului școlar (observații din proiecte realizate în trecut)

Pe plan psiho-emoțional:

• dezvoltarea încrederii în sine și a autocunoașterii;
• depășirea limitelor personale;
• combaterea complexelor emoționale;
• relaxează, prin concentrarea atenției asupra momentului prezent;
• combaterea fricii de a se exprima liber în fața unui grup de persoane

Pe plan social:

• încurajarea interacțiunii sociale;
• dezvoltarea sociabilității, a comunicării, a cooperării și a relațiilor interpersonale;

Pe plan moral:

• dezvoltarea toleranței, prieteniei și întrajutorării.

Păreri din comunitatea locală

“ Le dezvoltă îndemânarea, atenția, dexteritatea, concentrarea și au mare nevoie de astfel de activități, deoarece în clasa respectivă sunt mai mulți elevi cu ADHD. Pe lângă acestea li se dezvoltă cooperarea, întărește coeziunea grupului, munca în echipă și îi ajută foarte mult să-și depășească barierele. ”

ElenaProfesoară la Școala Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flora, Cluj

« Psihologii au descris jongleria ca pe “o erupţie a emisferei cerebrale drepte în programul celei stângi”, subliniind stimularea inteligenţei spaţiale (prin vizualizarea traiectoriilor), a celei muzicale (prin ritmicitate), şi a celei kinestezice (prin rotaţie, aruncare şi prindere). »

GabiCitat din dizertația de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, intitulată “Jongleria, o formă fascinantă de terapie prin mișcare”

„ Am participat de 3 ori la atelierele Circus Fairies: o experiență magică, aștepți cu nerăbdare să te re-conectezi la acea atmosferă; te rupi complet de cotidian, întâlnești tineri exersând și excelând în arta jongleriei. Îndrumătorii abia așteaptă să te învăluie în arta lor. În timpul celui de al treilea atelier constați că ai învățat deja să jonglezi cu 3 mingi! Acest „ joc“ îți dezvoltă simțul umorului și atenția distributivă! E nemaipomenit! “

SzilardParticipant la atelierele Circus Fairies

„ Pentru mine, jonglatul e o formă de meditație, mă ajută să mă interiorizez și să simt diverse stări: reuniune cu esența mea, armonie, explozie de fericire, concentrare, și de multe ori frustrare. În schimb punctele culminante ce durează fracțiuni de secunde sunt la spectacolele cu foc, moment în care experimentez energia feminină creativă și ludică la cote înalte. Consider că în fiecare din noi, jonglatul poate să trezească altceva, dar oferă acel ritm de bază ce fiecare din noi îl poate colora mai departe. “

DianaTrainer și artist de flowarts

“ Jonglatul mă relaxează și mă conectează la momentul prezent, uitând astfel de grijile de zi cu zi. După doar 10 minute de exersat, ma simt ca după o plimbare de 2 ore, ceea ce mă ajută să mă recreez în orice situație și să revin cu o viziune reîmprospătată asupra problemelor sau a lucrului. Acesta este doar un exemplu și mai sunt multe alte beneficii pe care le-am simțit pe propria persoană. ”

AnaFondatoarea Asociației Circus Fairies